Att frivilligt sätta sig i ett rum fullt med smaskande/prassel/prat/alla irriterande ljud i världen – och betala för det.

 

Att gå på bio. Så fruktansvärt trevligt och samtidigt så hiskeligt hemskt. I mitt liv har biobesök alltid varit lite speciellt, någonting som jag och min syster gjort väldigt mycket tillsammans. Genom hela min uppväxt har det varit någonting som hon och jag gjort tillsammans.

Men fy fan vilken fars det kan bli ibland.

För tänk efter. Ett ljudisolerat rum fyllt med människor som äter konstant i cirka två timmar. Det prasslas med godispåsar, krasar med popcorn, pratas mer eller mindre diskret och ja, gör alla de där ljuden som jag ibland har lite svårt för. Jag vet inte hur många gånger jag hamnat bredvid århundradets minst diskreta människa och känt hur livet försvinner ifrån mig ett krasande i taget.

Jag har stirrat ilskt på folk, fräst åt främmande människor, börjat gråta, tvingat mitt sällskap att byta plats och ibland har jag helt sonika lämnat lokalen. Idag vet jag bättre. Idag blir det inte samma dramatik runt ett besök utan jag är helt enkelt lite mer strategisk nu än för några år sedan. Här är min råd till alla min med-misofoner för en behaglig bioupplevelse:

1. Gå aldrig på bio på söndagar. Låt bli det bara. Varför? För alla går på bio på söndagar. Jag rekommenderar tisdagar!

2. Gå aldrig och se en film som nyligen haft premiär, ge det en vecka så är det inte lika mycket folk där. Inte lika mycket folk = inte lika mycket ljud + fler möjligheter att byta plats vid behov.

3. Gå aldrig, aldrig, ALDRIG på bio under höst-, sport-, och påsklovet. Alla dessa jädra ungdomar tar knäcken på mig. Alla gånger jag börjat gråta har varit under ett lov.

4. Gå gärna på sena föreställningar, antalet högljudda ungdomar minskar avsevärt.

5. Sitt långt fram åt sidorna. Du ser filmen precis lika bra därifrån (typ) och det klår att sitta i mitten alla gånger. Det gäller att positionera sig strategiskt från början!

6. Ta med öronproppar och ha dem innan filmen börjar.

7. Köp mycket popcorn. Det krasar lika mycket i din mun och dränker därför andra ljud effektivt. Och du kan alltid kasta popcorn på ouppfostrade småglin om allt annat fallerar.

8. Bit ihop.

Sådärja. Åtta vattentäta råd som bör möjliggöra en mycket behagligare upplevelse. Funkar inte detta så rekommenderar jag er att ge upp och köpa en schysst tv med bra ljud. Skämt åtsido, allt är inte för alla. Att gå på bio är väldigt mysigt och vem älskar inte en bra film? Men du kan få samma upplevelse utanför biosalongen. Och till syvende och sist är ditt välmående bättre än någonting annat.

Published by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *